Mijn pony’s en ik willen graag onze kennis doorgeven aan de allerkleinsten, zodat zij op een diervriendelijke en veilige manier leren omgaan met pony’s en paarden. Deze lesjes zijn bedoeld om op een speelse en rustige manier kinderen voor te bereiden op de overstap naar een reguliere manège.

Aan de hand van een stappenplan wordt aangeleerd om een pony veilig uit de weide te halen, te leiden, te verzorgen, op te zadelen en te rijden. Plezierbeleving staat hierbij voorop. Op vraag van het kind zelf, kan de les bestaan uit verzorgen en rijden of uit verzorgen en grondwerk (oefeningen naast het paard).

Ik volg heel erg de visie van het Natural Horsemanship, waarbij je een band opbouwt met jouw pony of paard, die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en respect. De pony’s worden hier ook steeds bitloos gereden. De samenwerking en communicatie tussen het kind en de pony staan centraal, zonder middelen van dwang. De vaardigheden die kinderen zich hierdoor eigen maken, komen ook in het dagdagelijks leven van pas (denk bv. aan grenzen aangeven, samenwerken, contact maken, assertief zijn, leren rustig te communiceren, gebruik van lichaamstaal, ….).

Ook kinderen met een mentale en/of fysieke beperking zijn hiervoor meer dan welkom. Er wordt steeds gekeken naar de mogelijkheden van ieder individu en gezocht hoe we hierop kunnen inspelen. Lees hierover meer bij ‘aangepast paardrijden’.

Praktisch:

De lesjes kunnen individueel of per 2 gevolgd worden. Een les duurt 1 uur.
Aangepaste kledij en schoenen zijn aan te raden. De lesjes gaan door in de roundpen, of we trekken erop uit voor een wandeling in de buurt.

Aangezien we met pony’s werken, is het enkel mogelijk voor ruitertjes tot 10 jaar om paard te rijden. Maar ook oudere kinderen en jongeren zijn zeker welkom om een activiteit met de pony’s te doen: zoals borstelen, snoezelen, een wandeling maken, grondwerk, …

Tarieven:

Individueel: €50/uur
Groep van 2 deelnemers: €30/uur/persoon

Indien je niet aanwezig kan zijn op jouw afspraak, gelieve minstens 24u van tevoren een seintje te geven via mail of telefoon. Bij laattijdige verwittiging wordt de sessie aangerekend.

© Femke Heuveling