Vrijwel iedereen kan leren paardrijden. Of het nu gaat om kinderen met een visuele, mentale, fysieke of meervoudige beperking, met de juiste aanpassingen en de hulp van een vrijwilliger kunnen de meeste kinderen bij ons paardrijden. Paardrijden is een onbelaste manier van bewegen en geeft daarom voor vele ruiters een enorm gevoel van vrijheid. Het laat de ruiter ondervinden wat hij/zij allemaal kan, en dit speelt een grote rol in zijn/haar gevoel van eigenwaarde.

Bij aangepast paardrijden wordt de nadruk gelegd op het recreatieve, het paardrijden als hobby voor mensen met een bepaalde kwetsbaarheid. Er wordt niet gericht gewerkt aan therapeutische doelstellingen, hoewel de gunstige effecten natuurlijk ook hier blijven doorwerken.

Positieve effecten van paardrijden:
– verbeteren van spierspanning
– verbeteren van evenwicht en coördinatie
– verbeteren van ruimtelijk inzicht
– verbeteren van fijne en/of grove motoriek
– verhogen van concentratie
– ontwikkelen van sociale vaardigheden
– verhogen van zelfvertrouwen
– bevorderen van zelfstandigheid en verantwoordelijkheidszin
– …

Onze pony’s worden hierop geselecteerd en getraind, zodat ze perfect weten wat er van hen verwacht wordt. Zo leren ze rustig te blijven staan bij het opstappen, om mee langs de rolstoel te wandelen, om rustig te blijven bij onverwachte bewegingen of geluiden, ….

Praktisch:

De lessen kunnen individueel of per 2 gevolgd worden. Een les duurt 1 uur. Indien dit fysiek niet mogelijk is voor de ruiter, kan er ook geopteerd worden voor 30 minuten.
Aangepaste kledij en schoenen zijn aan te raden. De lessen gaan door in de roundpen, of we trekken erop uit voor een wandeling in de buurt.

Aangezien we met pony’s werken, is het enkel mogelijk voor ruitertjes jonger dan 10 jaar om paard te rijden. Maar ook oudere kinderen en jongeren zijn zeker welkom om een activiteit met de pony’s te doen: zoals borstelen, snoezelen, een wandeling maken, grondwerk, ….

Tarieven:

Individueel: €55/sessie
Groep van 2 deelnemers: €30/uur/persoon

Indien je niet aanwezig kan zijn op jouw afspraak, gelieve minstens 24u van tevoren een seintje te geven via mail of telefoon. Bij laattijdige verwittiging wordt er €30 aangerekend.

©Femke Heuveling